Segway Ninebot Max G30D


Et af de transportmidler, der har fået absolut mest opmærksomhed det seneste års tid er løbehjulet – eller jeg skulle måske hellere skrive, det elektriske løbehjul. I flere og flere storbyer verden over tilbydes udlejning af det let anvendelige transportmiddel og folk benytter sig af denne mulighed i helt overdreven form. Desværre glemmer mange at aflevere deres løbehjul tilbage, hvilket i en stor periode gjorde, at man kunne finde dem efterladt på gader og stræder. Samtidig var der rigtig mange, der ikke kendte færdselsreglerne og politiet kom derfor på overarbejde, fordi folk enten var uvidende eller ligeglade. Alt dette gjorde, at det elektriske løbehjul fik et meget negativt omdømme, hvilket i mine øjne er synd, da det i de rette hænder er et helt genialt transportmiddel og legetøj på samme tid.

De elektriske løbehjul findes i rigtig mange prisklasser og kvaliteter. Desværre køber mange de helt billige modeller fra bl.a. Kina, hvilket giver en dårlig oplevelse fra start. Jeg har derfor valgt at give den fuld gas og teste en af de absolutte topmodeller indenfor genren, nemlig Segway Ninebot Max G30D. Et løbehjul der i den grad skiller sig ud fra mængden – og her er hvorfor.

Kvalitet
Når du første gange pakker dit Ninebot Max G30D ud af emballagen, er du på ingen måde i tvivl om, at der er tale om kvalitet. Alene de svejsninger der er udført på løbehjulet, får tankerne hen på samme type, som vi kender fra højkvalitets mountainbikes i den rigtig dyre ende af skalaen. Det samme gælder den måde man har monteret ledninger og lukket samlinger med skruer på. Det oser af kvalitet lige fra begyndelsen. Max G30D er samtidig udstyret med et farvedisplay, der angiver din hastighed, din batteristatus og det køreprogram du har valgt. Det er en super fed feature at have og ikke noget vi ser på særlig mange løbehjul. Her anvendes tit dioder til angivelse af batteriniveau og hastigheden må du gætte dig til.

Max G30D er det mest kraftfulde løbehjul fra Segway Ninebot. Dette ses bl.a. på den rækkevidde løbehjulet har – hele 65 km kan du køre på en opladning. Det er helt vanvittig langt og længere end de fleste plug-in-hybrid-biler og selvfølgelig løbehjul. Du er selvfølgelig begrænset af en maksimal hastighed på 20 km/t – men det er vedtaget ved lov, og er derfor ikke noget, vi kan gøre det helt store ved. Batteriet er på hele 551 Wh, hvilket bl.a. er med til at forklare den lange rækkevidde. Noget andet er det avancerede management-system, som Segway Ninebot benytter sig af. Det overvåger konstant batteriet og sikrer optimal udnyttelse af strømmen.  Ladetiden oplyses til at være hurtig – men, der går alligevel en del timer (5, red.), før du er på 100 %. Men ligesom med en elbil, så skal du lade på arbejdet og lade om natten – så er du godt kørende hele dagen.

Med en maksimal stigningsprocent på 20, er Max G30D heller ikke bleg for at tage bakker og andre stigninger – og meget gerne med 17-20 km/t. Måden den gør det på er desuden ekstremt behagelig, da Max G30D er udstyret med 10” slangeløse pneumatiske dæk, der giver en meget behagelig kørsel. Der er ingen rystelser, som det tit ses med massive gummihjul. Samtidig har disse dæk nedsat mulighed for punktering, hvilket giver dig større mulighed for at tage en grusvej (læs smutvej, red.) hjem.

En anden feature, der fortjener opmærksomhed er bremserne. På mange løbehjul har du en almindelig for-bremse, som du kender fra en cykler og knallerter. Men på Max G30D har du også en elektronisk bagbremse, der stort set er den eneste bremse du bruger, da den giver en meget glidende og behagelig nedbremsning. Den elektroniske bremse er samtidig med til at højne sikkerheden. Det samme er de indbyggede LED-lygter både foran og bagpå. De har en meget høj lysstyrke og gør dig nem at se i trafikken.

Med Ninebot Max G30D har du også mulighed for at bruge cruise control – eller det vil sige, du skal bruge cruise control. For når du holder den samme hastighed et vist antal sekunder, så låser løbehjulet hastigheden, hvorefter du kan slippe trykket på gassen. Det er på mange måder en god feature – men da løbehjulet afgiver en biplyd, hver gang den låser, så bliver det lidt irriterende, da forankørende godt kan tro, at du bipper af dem. Det gav en del sure miner fra cyklister under testkørslen.

På trods af sin størrelse, er Max G30D ret nem at have med sig rundt. Det foldes nemt sammen og kan tages med ombord på toget eller i bussen. Vægten er næsten 20 kg – men de kommer dig så til gode under alm. kørsel, hvor de medvirker til en stabil placering på vejen.

Jeg skal ærligt indrømme, at Segway Ninebot Max G30D hurtigt blev en del af min hverdag. Det var utrolig nemt lige at smutte ned at handle, køre på kontoret eller smutte ned i sportsklubben. Samtidig var der timevis af underholdning i fritiden, fordi modellen har så mange muligheder. Man skal blot huske, at der følger en del regler med, når det drejer sig om et elektrisk løbehjul – regler som jeg desværre ikke tror, at ret mange kender. Den vigtigste er nok, at du skal være femten år, før du må køre på elektrisk løbehjul. En regel som ret mange forældre tilsyneladende ikke er bekendt med eller også er totalt ligeglad med. Jeg mødte rigtig mange børn, der lige skulle sammenligne med deres eget løbehjul – 80 % af dem var under 15 år og anede ikke, at de kørte ulovligt.

Prisniveau
Nu kommer det nok ikke bag på nogen, at den testede topmodel fra Segway Ninebot nok koster lidt knaster. Faktisk skal du af med 5.995,- kroner, hvilket selvfølgelig er mange penge. Men sammenligner vi med et andet løbehjul, der også har fået meget opmærksomhed, nemlig BMW’s E-Scooter, der koster et par hundrede kroner mere end Max G30D, så er Segway altså et pænt stykke foran, når det drejer sig om rækkevidde, samlekvalitet, komfort og udstyr.

Samlet set, så er Segway Ninebot Max G30D det bedste elektriske løbehjul på markedet lige nu. Vi har endnu ikke fundet noget, der kommer i nærheden af netop denne model. Har du derfor brug for et alternativt transportmiddel med lang rækkevidde, masser af teknik og en suveræn kvalitet, så burde dette være dit førstevalg. Det er i hvert fald mit!