Digitale sidespejle hos Lexus


Det japanske bilmærke, Lexus, fortsætter sin forpligtelse over for kunderne om at introducere de seneste avancerede teknologier. Fremover bliver det derfor muligt at vælge digitale sidespejle til den store, luksuriøse sedan, Lexus ES, i Europa – herunder også i Danmark, når Lexus er blevet gen-introduceret lidt senere på året.

Systemet, der oprindeligt fik verdenspremiere i Japan i 2018, erstatter de konventionelle sidespejle med kompakte, udvendige højopløsningskameraer knyttet til monitorer i bilen. Disse monitorer, der øger synsfeltet af området bag og langs køretøjet under alle kørselsforhold, reducerer og eliminerer førerens blinde vinkler og tilpasser også automatisk det viste skærmbillede, så synsfeltet bliver udvidet, når bilen enten drejer eller bakker.

 

Ergonomisk design

Systemets ergonomiske design gør, at bilens fører let og bekvemt kan kontrollere områderne omkring bilen med færre hoved- og nakkedrej fra venstre mod højre – helt i tråd med Lexus’ mål om at reducere førerens arbejdsbyrde under kørslen. To 5” farveskærme er placeret ved de forreste stolper og tilpasset samme højde som almindelige sidespejle, så de sidder præcis i den vinkel, som føreren intuitivt orienterer sig i. Det betyder, at føreren ikke skal ændre måden at orientere sig i sidespejlet væsentligt fra, hvad man i forvejen er vant til.

Bilens kameraer er placeret i slanke, aerodynamiske indkapslinger, der på perfekt vis hænger sammen med de elegante linjer i Lexus’ nye ES-model, og da de samtidig er mindre end traditionelle sidespejle, reducerer de både støj fra vind og fylder mindre i førerens fremadrettede, diagonale udsyn.

Kameraerne har indbygget varme, der forhindrer dem i at fryse eller dugge til. Samtidig er de placeret, så de ikke bliver påvirket af regn eller sne. Skulle det blive nødvendigt, kan føreren af bilen aktivere spejlenes afduggere fra en knap i kabinen. Herved sikres det, at føreren til enhver tid har et klart udsyn.

Bilens nye system har en indbygget, lysfølsom sensor, der automatisk reducerer mængden af blændende lys fra bagvedkørende bilister under kørsel i mørke, hvilket giver bilens fører et klarere udsyn bagtil.


Automatisk udvidet udsyn

Når bilens fører aktiverer blinklyset eller skifter til bakgear, viser de digitale skærme automatisk et udvidet udsyn langs med og bag bilen, hvilket eliminerer bilens blinde vinkler og gør kørslen sikrere for føreren. Et ikon placeret i hjørnet af skærmen advarer føreren om det ændrede synsforhold. Når svinget, vognbaneskiftet eller parkeringen er gennemført, skifter systemet automatisk selv tilbage til dets standardudgangspunkt. Føreren kan ligeledes manuelt skifte til det udvidede udsyn eller helt slå funktionen fra.

Systemet kan tilpasses via et kontrolpanel på førerdøren, ligesom man er vant til fra almindelige sidespejle. En menu giver adgang til særlige indstillinger, hvor man kan tilpasse blandt andet lysstyrke og automatisk indtrækning af bilens kameraer ved parkering – en funktion, der er unik for Lexus’ system. Systemet byder desuden på automatisk blindvinkel overvågning.


Automatiske referencelinjer

De digitale sidespejle hjælper yderligere bilens fører til let og sikkert at placere bilen korrekt under kørsel såvel som ved parkering. Det sker via automatisk tilføjede referencelinjer på bilens monitorer. Under parkering indikerer linjerne 20 og 50 cm afstand fra bilens bagkofanger og 50 cm på hver side af bilen. Denne information angives direkte på livebilledet samt i et ikon på displayet, der afbilder bilens position set fra oven.

Under motorvejskørsel bliver bilens fører hjulpet med at bedømme sikkerhedsafstand til den øvrige trafik med referencelinjer, der indikerer 5, 10 og 15 meters afstand på vejen umiddelbart foran bilen ved kørsel op til 70 km/t. Under kørsel med højere hastigheder er distancerne 5, 10, 15 og 30 meter.